Blog List

NE OKREĆI SE, UNUČE MOJE DRAGO...

Jedan dedo pripovjeda ....

U   vrijeme   Pandemije   korona   virusa   najljepše   dane   u   sumornoj
svakodnevici  provodili smo  na selu. Te duge nezaboravne šetnje stazama
djetinjstva - gotovo pa svaku od njih -  uljepšavao je moj unuk, koji me je,
prolazeći     stazama,   zaraslim   u     korov   tokom   rata   i   poratja,   stalno
propitivao o prohujalim vremenima.

- Znaš li ti, unuče moje drago, koliko godina ima jedno stoljeće, pitao sam
ga.

- Ako je sto godina sto-ljeće - onda ti se samo kaže, lakonski odgovara
Pročitajte post..

NOVE GODINE - NEKAD I SAD

EDIN - Draga djeco, dok se vi i vaši roditelji spremate da, kako - tako, obilježite ovu našu pandemijsko – korona - virusnu  Novu godinu, ja i moj drug Zlaja evo danima  pokušavamo odgonetnuti kako su se nekad slavile sve te silne nove godine.

Pročitajte post..

SARAJEVSKI MOSTOVI

Ni same Sarajlije ne znaju koliko zapravo ima mostova na rijeci Miljacki, na njenom kratkom putovanju od dva izvorišta – paljanskog i mokranjskog, do njenog uviranja u rijeku Bosnu, u dužini od 36 kilometara. 

U prvi mah nisu se snašli ni naši turistički vodiči Edin i Zlaja. Samo su se međusobno zagledali i uglas nasmijali i rekli  mi - to je Velide tvoj posao. I mada sam nebrojeno puta u svom životu prešao preko svih tih mostova, morao sam pokucati na vrata nadaleko poznate Wikipedije, čiji su pisari napravili ovakav spisak mostova i ćuprija u jedinom  olimpijskom gradu na  Zapadnom Balkanu: Kozija, Šeher – Ćehajina, Careva, Latinska, Ćumurija, Drvenija, Čobanija, Festina, Ajfelov most, Skenderija most, Most Suade i Olge, Most malezijsko-bosanskohercegovačkog prijateljstva, Rimski  i Ars Aevi most. 

U razradi priče o svim sarajevskim mostovima, uz već pomenute, Wikipedijina višejezična enciklopedija pominje i sljedeće ćuprije i mostove – Carev most, Hadži Bešlijin most - izgrađen 1792. godine - mostove Hadži Nuhana Bičakčića i Čiršihana most, oba izgrađena potkraj 18. stoljeća i Novi most kod Vijećnice. Pominju se još i Rustem pašin most, na riječici Željeznici na Ilidži, sagrađen u šesnaestom stoljeću  i Most na Plandištu, u istom stoljeću. 

Onda sam ja sjeo i ispijao kafu dok su Edin i Zlaja spremali ruksake i kretali na svoj put.

Pročitajte post..

NAŠI ZNAMENITI PISCI - S BOSANSKIM JEZIKOM U SRCU

Mak Dizdar - ali i brojni drugi bosanskohercegovački pisci  preobrazili su srednjovjekovni Bosanski jezik, modernizirali ga i učinili još ljepšim. Transformacija  tog  jezika iz povelja, starih spisa i  sa stećaka, u moderni pjesnički izraz i iskaz, urađena je bez nacionalne mitologije, patetike i glorifikovanja prošlosti. Uspješan spoj tog arhaičnog bosanskog jezika i modernog poetskog iskaza rezultirao je izuzetnim pjesničkim tvorevinama čiji jezik, ne samo da stvara atmosferu tih minulih vremena, nego iskazuje najhumanija shvatanja i osjećanja univerzuma - čovjeka u svijetu.

Pročitajte post..

Pridruži nam se!

Kontakt

ABC Djeca
444 N. Michigan Avenue
Suite 1200
Chicago, IL 60611

Phone: + 1(800) 619-2940

Kontakt