Blog List

NOVE GODINE - NEKAD I SAD

EDIN - Draga djeco, dok se vi i vaši roditelji spremate da, kako - tako, obilježite ovu našu pandemijsko – korona - virusnu  Novu godinu, ja i moj drug Zlaja evo danima  pokušavamo odgonetnuti kako su se nekad slavile sve te silne nove godine.

Pročitajte post..

BOSANSKI JEZIK I USPAVANKE

Jezik je živa snaga sa kojom je vezana, ne samo kultura, nego i samo postojanje jednog naroda, zapisao je birvaktile nobelovac  Ivo Andrić.

Svi smo mi odrastali uz uspavanke, tople i umilne pjesme, koje su - nad našim bešikama – kao pauk mrežu -  plele naše majke, očevi i nane...Dok su nas - posvunoć i povazdan - s radošću  i nježno - ljuljali, ninali i umivali  naše mlađahne duše, mameći prve, nevješte osmjehe.

Pročitajte post..

MIHOLJSKO LJETO JESENJE

Prelijepa jesen dvije hiljade i dvadeseta, kao rijetko koja ranije, ličila je minulih dana i mjeseci na ogromno slikarsko platno, na kojem su danima dominirale raskošne boje zalazeće godine. Nepregledne poljane i  planine odisale su ljepotama boja purpurnih. Danima su se nizala dnevna sunčana razdoblja, koja su smjenjivale  prohladne  noći i mrazovita  jutra. 

Pročitajte post..

SARAJEVSKI MOSTOVI

Ni same Sarajlije ne znaju koliko zapravo ima mostova na rijeci Miljacki, na njenom kratkom putovanju od dva izvorišta – paljanskog i mokranjskog, do njenog uviranja u rijeku Bosnu, u dužini od 36 kilometara. 

U prvi mah nisu se snašli ni naši turistički vodiči Edin i Zlaja. Samo su se međusobno zagledali i uglas nasmijali i rekli  mi - to je Velide tvoj posao. I mada sam nebrojeno puta u svom životu prešao preko svih tih mostova, morao sam pokucati na vrata nadaleko poznate Wikipedije, čiji su pisari napravili ovakav spisak mostova i ćuprija u jedinom  olimpijskom gradu na  Zapadnom Balkanu: Kozija, Šeher – Ćehajina, Careva, Latinska, Ćumurija, Drvenija, Čobanija, Festina, Ajfelov most, Skenderija most, Most Suade i Olge, Most malezijsko-bosanskohercegovačkog prijateljstva, Rimski  i Ars Aevi most. 

U razradi priče o svim sarajevskim mostovima, uz već pomenute, Wikipedijina višejezična enciklopedija pominje i sljedeće ćuprije i mostove – Carev most, Hadži Bešlijin most - izgrađen 1792. godine - mostove Hadži Nuhana Bičakčića i Čiršihana most, oba izgrađena potkraj 18. stoljeća i Novi most kod Vijećnice. Pominju se još i Rustem pašin most, na riječici Željeznici na Ilidži, sagrađen u šesnaestom stoljeću  i Most na Plandištu, u istom stoljeću. 

Onda sam ja sjeo i ispijao kafu dok su Edin i Zlaja spremali ruksake i kretali na svoj put.

Pročitajte post..

NAŠI ZNAMENITI PISCI - S BOSANSKIM JEZIKOM U SRCU

Mak Dizdar - ali i brojni drugi bosanskohercegovački pisci  preobrazili su srednjovjekovni Bosanski jezik, modernizirali ga i učinili još ljepšim. Transformacija  tog  jezika iz povelja, starih spisa i  sa stećaka, u moderni pjesnički izraz i iskaz, urađena je bez nacionalne mitologije, patetike i glorifikovanja prošlosti. Uspješan spoj tog arhaičnog bosanskog jezika i modernog poetskog iskaza rezultirao je izuzetnim pjesničkim tvorevinama čiji jezik, ne samo da stvara atmosferu tih minulih vremena, nego iskazuje najhumanija shvatanja i osjećanja univerzuma - čovjeka u svijetu.

Pročitajte post..

Pridruži nam se!

Kontakt

ABC Djeca
444 N. Michigan Avenue
Suite 1200
Chicago, IL 60611

Phone: + 1(800) 619-2940

Kontakt